W lipcu na 12 urodziny chrześniaka zrobiłam sernik, który tak wszystkim smakował na naszej Rocznicy Ślubu. Tym razem jednak do połowy sera dodałam ciemną czekoladę i muszę przyznać, że nie tylko ładnie wyglądał, ale jeszcze doskonale smakował. Połączenie białej i ciemnej czekolady w tym samym serniku nadało mu bardziej wyrazistego smaku. Spróbujcie sami. Polecam!
Sernik na zimno z białą i ciemną czekoladą oraz truskawkami
Składniki na tortownicę 28 cm:
- 1 kg twarogu aksamitnego
- 300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 300 g ciemnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzącej wody
- ok. 1 kg świeżych truskawek
Połowę twarogu zmiksuj z roztopioną białą czekoladą (może być lekko ciepła). Dodaj wanilię i zmiksuj ponownie. W drugiej misce zrób to samo z resztą twarogu i z ciemną czekoladą.
W osobnym naczyniu ubij śmietankę, podziel na pół i delikatnie wmieszaj w każdą masę.
To samo zrób z przestudzoną żelatyną.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej najpierw jedną, a później drugą masę serową. Włóż do lodówki do stężenia, na całą noc.
Przed podaniem udekoruj truskawkami. Oczywiście ciasto przechowuj w lodówce.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Sernik na zimno z białą i ciemną czekoladą oraz truskawkami”