Z okazji naszej Rocznicy Ślubu chciałam zrobić na deser coś wyjątkowego, czego jeszcze nie robiłam i nie jedliśmy. Na blogu moje wypieki znalazłam to, czego na tę okazję szukałam. Pyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach sernik na zimno z soczystymi, słodkimi truskawkami, a w środku z małą, bardzo słodką niespodzianką
Gorąco namawiam do zrobienia i spróbowania, a obiecuję, że nie będziecie żałować
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Składniki na tortownicę 28 cm:
- 1 kg twarogu aksamitnego np. Dr Oetker
- 600 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzącej wody
- ok. 1 kg świeżych truskawek
Twaróg zmiksuj z roztopioną białą czekoladą (może być
lekko ciepła). Dodaj wanilię i zmiksuj ponownie.
W osobnym naczyniu ubij śmietankę, delikatnie
wmieszaj do masy serowej.
Przestudzoną żelatynę wymieszaj z masą serową. (Za radą autorki blogu, z którego brałam przepis do lekko przestudzonej żelatyny dodałam 3 -4 łyżki masy serowej,
dokładnie wymieszałam i dopiero wtedy połączyłam z resztą masy.)
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę serową. Włóż do lodówki do stężenia, na całą noc.
Przed podaniem udekoruj truskawkami. Oczywiście ciasto
przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Wygląda zachwycając
Idealny na taką okazję
Wszystkiego dobreg
Asiu musiał wspaniale smakować ten serniczek
Przedewszystkim WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEG
A sernik..O RANY!Wygląda obłędnie!!!
WSZYSTKIEGO DOBREGO!!!
Serniczek-wspaniały!
Bardzo Wam dziękuję
Smakował doskonale, więc polecam z czystym sumieniem 