Czereśnie to zaraz po truskawkach najpopularniejsze owoce w sezonie letnim. Czereśnie są pyszne i soczyste. Pięknie pachną i mają działanie orzeźwiające. Ich fanami są nie tylko dzieci. Czereśnie to także ulubiona przekąska dorosłych oraz osób dbających o linię – 100g owocu to tylko 50 kalorii.
Czereśnie potrafią kusić….
Po części i dlatego postanowiłam zrobić właśnie ten sernik. Ale tylko po części Po prostu miałam dużą ochotę na takie połączenie. Niestety… trudno w to uwierzyć i sama nie wiem jak to zrobiłam, ale zapomniałam o czereśniach. Tak, tak… przygotowałam masę, wsadziłam ciasto do piekarnika i po 35 minutach uświadomiłam sobie, że nie dałam owoców. Nie wiem? Może byłam zbyt zmęczona, bo było już bardzo późno kiedy go piekłam, może natłok obowiązków jakie jeszcze miałam w tym samym czasie. Nadal nie wiem jak to się stało?
I to zrobiłam. 10 minut przed końcem pieczenia położyłam jeszcze na ciasto przekrojone na pół owoce. Wyszło nie tak jak planowałam, bo czereśnie miały ładnie się połączyć z serem, miały z góry delikatnie ociekać… Mimo to sernik i tak został zjedzony, bo był bardzo dobry, nie za słodki, wilgotny, a zarazem delikatny. Następnym razem jednak o owocach nie zapomnę
Sernik czereśniowy
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
- 400 – 500 g czereśni
- 1kg sera na sernik
- szklanka cukru
- 7 łyżek słodkiej śmietany
- 7 jajek
- 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Czereśnie wydryluj lub przekrój na pół jak ja to zrobiłam.
Ser zmiksuj tak by stanowił jednolitą masę, wymieszaj go ze śmietanką, żółtkami, budyniem i cukrem. Z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj szpatułką do masy twarogowej.
Masę wyłóż do tortownicy np. wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż czereśnie. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Przyznam Wam, że po pół godzinie zmniejszyłam temperaturę do 175 stopni, bo zbyt mocno przypiekało mi się ciasto na górze. Ale może dlatego, że właśnie zapomniałam o owocach Sernik zostaw w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do momentu aż wystygnie.
Smacznego!
8 odpowiedzi na „Sernik czereśniowy”