Bajeczne, pyszne, delikatne… zakochałam się w tym lodowym deserze bez pamięci
Jak tylko zobaczyłam przepis na blogu dziś mam ochotę na… długo się nie zastanawiałam żeby zrobić. Polecam z czystym sumieniem
Semifredo z musem malinowym
Składniki na keksówkę:
- 400 ml zimnej kremówki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru (lub ciut więcej, zależy jak kto lubi)
Składniki na mus:
- mrożone maliny (można też świeże, oczywiście) na spód keksówki
- 2/3 szklanki malin świeżych
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego, a najlepiej z “prawdziwą” wanilią
Najpierw przygotuj mus. Do blendera wrzuć umyte maliny, cukier puder i cukier z wanilią, zmiksuj. Na dnie keksówki ułóż zamrożone lub świeże maliny. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Kremówkę ubij mikserem na sztywno. Połącz z masą jajeczną.
Przełóż połowę masy do keksówki. Następnie wyłóż połowę musu, robiąc łyżką fale. Powtórz to jeszcze raz. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Przed podaniem wyjmij z keksówki i ułóż deser na podłużnym talerzu lub tacce.
Ozdób wedle uznania.
Smacznego!
Wow, deser jak z bajki
W takim deserku to tylko się zakochać
uwielbiam ten deser, ja mam taki przepis że jeszcze sie dodaje pokruszoną bezę
Super pomysł z tą bezą
Następnym razem tak zrobię
Dziękuję kochane! 