Pamiętacie z dzieciństwa ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i ze śmietaną? Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam w końcu zrobić dla swoich dzieci. Zresztą nie tylko dla dzieci
Idealny na bardzo mroźne poranki lub wieczory.
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 200 g ryżu
- 0,6 l mleka
- 2 małe szczypty soli
- 4 jabłka średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- cynamon
Składniki na sos:
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
Do dekoracji:
- niewielka ilość cynamonu
- niewielka ilość ubitej śmietany 30%
Zagotuj mleko, dodaj 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodaj ryż. Gotuj dalej 12-20 minut (mój się gotował prawie 30 minut), często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykryj i odstaw na mniej więcej 30 minut.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodaj starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość wymieszaj i praż jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta).
Do uprażonych jabłek dodaj cynamonu wg uznania, wymieszaj, zdejmij z ognia.
2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmaruj roztopionym masłem.
Ryż podziel na 2 części, przełóż pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu ułóż uprażone jabłka, jabłka zakryj drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstaw.
Sos:
Do czystej miski przelej śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki połącz dokładnie aż powstanie sos.
Rozłóż sos na powierzchni ryżu.
Nagrzej piekarnik do 185 stopni (termoobieg) i zapiekaj przez mniej więcej 25-30 minut.
Gotowy ryż posyp cynamonem i podawaj z bitą śmietaną.
Smacznego!
Smaki dzieciństwa. Bardzo lubię.
Oj i wróciłam dzięki Tobie w czasy, kiedy tylko byłam dzieckiem
ach… nie byłem przekonany do tego posiłku. A tu zmyła… smak genialny. Zajadałem się aż uszy się trzęsły. Super.
Cieszę się