Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszne drożdżowe ruloniki z dżemem. Tak na prawdę można je jeść na śniadanie, podwieczorek lub jako deser. Są pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło np. z sosem waniliowym. Przepis pochodzi z książki “Domowe wypieki”
Zapraszam na odrobinę przyjemności
Ruloniki z dżemem
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 400 g mąki
- 1 torebka drożdży
- 50 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- starta skórka z 1 cytryny
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g stopionego i ostudzonego masła
- dżem wedle uznania
Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże, wymieszaj. Dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli skórkę z cytryny, żółtka, mleko i połowę porcji masła.
Wyrabiaj mikserem na niskich obrotach przez ok. 5 min. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagnieć ponownie rękoma. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i pokrój na prostokąty o wymiarach mniej więcej 6 na 8 cm.
Na każdym prostokącie nałóż łyżeczkę dżemu, zwiń w ruloniki. Ruloniki posmaruj masłem i ułóż na blasze w rozsądnych odstępach. Postaw blachę w ciepłym miejscu, żeby ruloniki wyrosły. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw blachę z ciachami na pół godziny.
Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Ruloniki z dżemem”