Bardzo dobre na śniadanie, ale również o każdej porze dnia lub do szkoły. Maślane, słodkie, rozpływające się w ustach. Pyszne z masłem, ulubionymi powidłami, lub bez niczego. I oczywiście na ciepło
Jedne z lepszych jakie miałam przyjemność jeść. Do tego z bardzo zdrowym sezamem – “węglowodany, proteiny i aminokwasy sprawiają, iż sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Z kolei substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, sprawiają, że komórki ludzkiego ciała wolniej się starzeją.“
Na pewno będę piec je częściej, tym bardziej, że natychmiast zniknęły zanim jeszcze wystygły
Rogaliki z sezamem
Składniki na 16 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- sezam
Wodę wymieszaj z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło rozpuść, jeszcze gorące zalej zimnym mlekiem i pozostaw do wystudzenia.
Do drożdży dodaj mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszaj, przełóż na oprószony mąką blat i wyrób elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Gotowe przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Podziel na dwie części, rozwałkuj na blacie lub stolnicy obsypanej mąką na kształt koła o średnicy ok. 28 cm. Każdą cześć podziel na 8 trójkątów i zwijaj w rogale zaczynając od podstawy.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem (można również makiem).
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( z termoobiegiem) przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
uwielbiam wszelakie rogaliki
W takim razie jestem pewna, że te będą Ci bardzo smakowały