Rogale Świętomarcińskie są regionalną tradycją Poznania i okolic, choć coraz częściej pojawiającą się i w innych miejscach w Polsce. W dniu imienin Marcina – 11 listopada, Poznaniacy zajadają się specjalnie przygotowanymi rogalami, z białym makiem i bakaliami. Dzień ten jest świętem miasta. W tym dniu poznaniacy, bawiąc się na festynach, koncertach czy siedząc w domu zajadają się rogalami świętomarcińskimi. Tradycja ta pochodzi z czasów pogańskich, gdy składano bogom ofiary ze zwierząt lub w ich zastępstwie z ciasta zwijanego w kształt rogów. Kościół przejął ten zwyczaj łącząc go z postacią św. Marcina, a kształt ciasta tłumacząc jako podkowę, którą miał zgubić koń świętego. W obecnym kształcie tradycja narodziła się pod koniec XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii zaapelował do wiernych, aby zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik zaczął wypiekać ciasto w kształcie rogali.
Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
Oczywiście to nie są te prawdziwe rogale świętomarcińskie, ale tamtego dnia postanowiłam zrobić dla nas też, takie nasze, trochę przerobione rogaliki z makiem. Nie było w nich skórki z cytryny, bo akurat żadne z nas za nią nie przepada, nie za dużo lukru, nadzienie kupiliśmy gotowe i wyszły nie rogale, a rogaliki różnej wielkości
Zapach w domu nie do opisania, a smak… hmm… możecie uwierzyć mi na słowo, że były pyszne. Zwłaszcza jeszcze ciepłe Przepis dodaje dopiero teraz, bo w ostatnich tygodniach mamy w domu takie „urwanie głowy”, że trudno mi znaleźć czas, by zaglądać tu częściej. Mam jednak nadzieję, że po Nowym Roku
wróci spokój
Rogaliki z makiem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1/4 kostki (60g) masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- starta skórka z całej cytryny
- szczypta soli
- ½ szklanki plus2 łyżki mleka
- tłuszcz do wysmarowania formy
- jajko do posmarowania rogali
- lukier
Do mąki dodaj rozkruszone drożdże, żółtka, cukier
puder, skórkę cytryny i sól. Składniki lekko wymieszaj, całość podlej ciepłym mlekiem i wyrób na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodaj
roztopione, letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywaj od niego małe kawałki, rozwałkuj, tworząc zgrabny trójkąt i smaruj przygotowanym wcześniej nadzieniem.
Następnie zwiń dość ciasno, złóż rożki ku sobie i układaj w sporych odstępach, na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw do
wyrośnięcia. Gdy rogale wyrosną (po ok. 15 – 20 minutach), posmaruj je delikatnie jajkiem i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 – 30 min.( czas pieczenia zależy od wielkości rogali) w temp. ok. 180st.C. Zrumienione, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe posmaruj ulubionym lukrem.
Można użyć gotowej masy makowej, lub jak ktoś woli
zrobić samemu
Składniki na masę
makową:
- 2 szklanki białego maku
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- szklanka śmietanki kremowej
- pół laski wanilii ( nie cukru)
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki drobnych rodzynków
- 3 łyżki drobno siekanych daktyli
Wypłukany mak sparz litrem wrzątku i odstaw na pół godziny, na najmniejszy ogień – mak powinien lekko „mrugać”. Śmietanę wraz z wanilią gotuj na małym ogniu przez 10 – 12 min. Bardzo dokładnie odsączony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę, przełóż do garnka, dodaj cukier, masło i przesmaż składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Mak nie może się przypalić! Do dobrze wysmażonego maku dodaj ugotowaną śmietankę i nadal ciągle mieszając, smaż aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości.
Czas wysmażania maku trwa do 15 min. Do ciepłej masy dodaj rozdrobnione bakalie, całość wymieszaj. Kto lubi bardziej intensywne zapachy, może dodać kilka kropel esencji pomarańczowej lub rumowej. Gotową masę przykryj i odstaw w chłodne miejsce, do wystudzenia.
ależ one cudownie wyglądają
palce lizać