Rogaliki z makiem

Rogale Świętomarcińskie są regionalną tradycją Poznania i okolic, choć coraz częściej pojawiającą się i w innych miejscach w Polsce. W dniu imienin Marcina – 11 listopada, Poznaniacy zajadają się specjalnie przygotowanymi rogalami, z białym makiem i bakaliami. Dzień ten jest świętem miasta. W tym dniu poznaniacy, bawiąc się na festynach, koncertach czy siedząc w domu zajadają się rogalami świętomarcińskimi. Tradycja ta pochodzi z czasów pogańskich, gdy składano bogom ofiary ze zwierząt lub w ich zastępstwie z ciasta zwijanego w kształt rogów. Kościół przejął ten zwyczaj łącząc go z postacią św. Marcina, a kształt ciasta tłumacząc jako podkowę, którą miał zgubić koń świętego. W obecnym kształcie tradycja narodziła się pod koniec XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii zaapelował do wiernych, aby zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik zaczął wypiekać ciasto w kształcie rogali.
Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.

Oczywiście to nie są te prawdziwe rogale świętomarcińskie, ale tamtego dnia postanowiłam zrobić dla nas też, takie nasze, trochę przerobione rogaliki z makiem. Nie było w nich skórki z cytryny, bo akurat żadne z nas za nią nie przepada, nie za dużo lukru, nadzienie kupiliśmy gotowe i wyszły nie rogale, a rogaliki różnej wielkości Smile
Zapach w domu nie do opisania, a smak… hmm… możecie uwierzyć mi na słowo, że były pyszne. Zwłaszcza jeszcze ciepłe Wink Przepis dodaje dopiero teraz, bo w ostatnich tygodniach mamy w domu takie „urwanie głowy”, że trudno mi znaleźć czas, by zaglądać tu częściej. Mam jednak nadzieję, że po Nowym Roku
wróci spokój Wink

Rogaliki z makiem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/4 kostki (60g) masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • starta skórka z całej cytryny
  • szczypta soli
  • ½ szklanki plus2 łyżki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • jajko do posmarowania rogali
  • lukier

 

Do mąki dodaj rozkruszone drożdże, żółtka, cukier
puder, skórkę cytryny i sól. Składniki lekko wymieszaj, całość podlej ciepłym  mlekiem i wyrób na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodaj
roztopione, letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce  do
wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywaj od niego małe kawałki, rozwałkuj, tworząc zgrabny trójkąt i smaruj przygotowanym wcześniej nadzieniem.
Następnie zwiń dość ciasno, złóż rożki ku sobie i układaj w sporych odstępach, na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw do
wyrośnięcia. Gdy rogale wyrosną (po ok. 15 – 20 minutach), posmaruj je delikatnie jajkiem i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 – 30 min.( czas pieczenia zależy od wielkości rogali) w temp. ok. 180st.C. Zrumienione, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe posmaruj ulubionym lukrem.

Można użyć gotowej masy makowej, lub jak ktoś woli
zrobić samemu Wink

 

Składniki na masę
makową:

  • 2 szklanki białego maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szklanka śmietanki kremowej
  • pół laski wanilii ( nie cukru)
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki drobnych rodzynków
  • 3 łyżki drobno siekanych daktyli

 

Wypłukany mak sparz litrem wrzątku i odstaw na pół godziny, na najmniejszy  ogień – mak powinien lekko „mrugać”. Śmietanę wraz z wanilią gotuj na małym ogniu przez 10 – 12 min. Bardzo dokładnie odsączony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę, przełóż do garnka, dodaj  cukier, masło i przesmaż składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Mak nie  może się przypalić! Do dobrze wysmażonego maku dodaj ugotowaną śmietankę i  nadal ciągle mieszając, smaż aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości.
Czas wysmażania maku trwa do 15 min. Do ciepłej masy dodaj rozdrobnione bakalie, całość wymieszaj. Kto lubi bardziej intensywne zapachy, może dodać kilka kropel esencji pomarańczowej lub rumowej. Gotową masę przykryj i odstaw w chłodne miejsce, do wystudzenia.




Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Makowe, Ogólne, Rogaliki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Rogaliki z makiem

  1. ależ one cudownie wyglądająSmile palce lizaćSmile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Emotikonki

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette