Przepis na te rogaliki znalazłam w kuchni kamiennego domu. Są wyjątkowe. Drożdżowe, a jednocześnie kruche. Trudno to opisać słowami, więc sami musicie się przekonać
Piekłam je dwa razy, za każdym razem z podwójnej porcji. Na spotkanie z przyjaciółkami oraz w pewną sobotę gdy robiliśmy grilla a po nim każdy zawsze ma ochotę na coś słodkiego
Tak jak w przepisie zrobiłam z trzema różnymi nadzieniami. Za dżem z Marradyjskich kasztanów jeszcze raz serdecznie dziękuję Kasi. Był pyszny.
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- pół kostki miękkiego masła
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży (lub torebka suchych)
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- aromat waniliowy
- odrobina cukru
- nutella, ulubiona konfitura, dżem kasztanowy
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z odrobiną cukru i odstaw na 15 minut. (Jeśli robisz z suchymi, możesz ten etap pominąć i od razu dodać do mąki, tak jak ja to zrobiłam.)Miękkie masło utrzyj z przesianą mąką. Jajko ubij z cukrem pudrem i dodaj do mąki. Dolej też wyrośnięte drożdże i wszystko wyrób ręcznie około 10 min, lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne. (Nie jest bardzo ścisłe i lepi się do rąk.)
Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj i na 2h włóż do lodówki.
Po tym czasie wyjmij ciasto, oddzielaj mniejsze porcje i wałkuj na okrągłe placki. Potnij w trójkąty. Przy szerszym końcu układaj nadzienie i od niego zwijaj w kierunku czubka, wyginając na koniec, formując rogalika.
Piecz około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Kiedy będą gotowe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
robiłam kiedyś podobne i były przepyszne