Jedne z lepszych racuchów drożdżowych jakie robiłam i oczywiście jadłam. Można spytać przyjaciółki mojej starszej córci
Robiłam je wtedy kiedy miały spotkanie swojego Klubu w naszym domu. Racuchy zniknęły “w oka mgnieniu” więc chyba to najlepsza rekomendacja
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki na 2 kopiaste talerze:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 14 g drożdży suchych (2 saszetki) lub 28 g drożdży świeżych
- 1,5 szklanki jabłkowego cydru, w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 4 duże jabłka (odmiany kompotowe tj. łatwo rozgotowujące się)
Dodatki:
- cukier puder do oprószenia
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plasterki.
Mąkę pszenną przesiej, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i wyrób.
Wyrabiaj dokładnie, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Nie dosypuj mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić. Najlepiej wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powstałe ciasto będzie rzadki, klejące i takie właśnie ma być. Dodaj kawałki jabłek i wymieszaj. Przykryć folią spożywczą, odłóż na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto może nawet potroić swoją objętość.
Na patelnię nalej oleju rzepakowego do głębokości około 1 cm i rozgrzej. Przygotuj kubek z gorącą wodą.
Wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smaż na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniczku.
Podawać oprószone cukrem pudrem lub z owocami, powidłami…
Smacznego!
to coś dla mnie
Zrób koniecznie