W tym roku zrobiliśmy pierniczki takie, jakie lubię najbardziej. Puszyste, miękkie, duże
To znaczy… ja tylko zagniotłam ciasto dzień wcześniej, a resztę zrobiły już dziewczynki
A jak u Was? Już gotowe czy dopiero zamierzacie piec? My w końcu się zabraliśmy za nie w ten weekend, tym bardziej, że przygotowujemy dwie małe paczuszki dla bliskich nam osób do wysłania w poniedziałek i chcemy również je dołożyć
Moje córeczki lubią również ozdabianie pierniczków, ale to w następny weekend, albo tuż przed samą Wigilią
Puszyste pierniczki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Dzień przed pieczeniem
Kakao wymieszaj z mąką w dużej misce, odstaw.
Miód zagotuj z przyprawami, odstaw. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę, odstaw – śmietana zwiększy swą objętość.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i zmiksuj. Ubitą masę jajeczną wlewaj do mąki i delikatnie wymieszaj. Dolej miód i dalej mieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą, wymieszaj.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawaj pierniczki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pierniczki ułóż w niedużej odległości od siebie.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7 – 12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.
Pierniczki polukruj lub ozdób jak chcesz. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmaruj lekko rozmąconym białkiem.
Smacznego!