Dla mnie i nie tylko
niebiański. Ten smak, konsystencja, zapach… Na ciepło z bitą śmietaną. Po prostu bajka! Zwłaszcza na ciemne, zimne dni i chandrę. Polecam serdecznie
Pudding czekoladowy
Składniki (na 4 porcje ok. 180 ml) :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g cukru pudru (dałam trochę mniej, a i tak było słodkie)
- 2 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (dałam dużo więcej
- bita śmietana (do dekoracji)
Masło z czekoladą roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj, dolej likier i odstaw do schłodzenia. W misce ubij jajka z cukrami na gładką masę, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość.
Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie połącz z ubitą mieszaniną jajeczną i przelej do przygotowanych kokilek. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18 minut.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Pudding czekoladowy”