Bardzo lubię precle. Jak tylko jestem w jednym z większych sklepów gdzie można je kupić, nie wychodzę bez nich
Kilka razy próbowałam zrobić je w domu, ale nigdy to nie był ten smak, dopóki mąż nie wyszukał tego przepisu. Smak identyczny i mogę je robić zawsze wtedy kiedy tylko nabiorę na nie ochoty
Precle domowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- gruba sól
Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto. Ulep z niego wałeczki o długości 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blasze. Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj. Kolejno wkładaj precle, gotuj po 20-30 sekund z każdej strony.
Potem wyjmij, osącz i ułóż na blasze oprószonej mąką. Posyp gruboziarnistą solą albo makiem. Piecz 15-20 minut.
Smacznego!
ale mi narobiłaś ochoty!wieki ich nie jadłam.chetnie wypróbuję twoj przepis
–
Uwielbiam precle! A te Twoje wyglądają przepysznie – koniecznie muszę je kiedys zrobic!
Kiedyś kupiłam takie z dużą solą. Takie były słone, że ją zdrapywałam.
Domowe to najlepsze..Pięknie wyglądają
Jakie one są ładne! Mogę jednego?
ależ one fajniutkie…

Zapraszam kochane, zapraszam
I jak najbardziej zachęcam do zrobienia
Pozdrawiam cieplutko z bujawki na ogródku
Asia
Ale pięknie przypieczone! To mi teraz narobiłaś smaka
Musiały być pyszne!