Pierwsze miesiące roku w mojej rodzinie są pełne urodzin. Na początku marca moja młodsza córeczka kończyła 3 latka i z tej okazji na Jej przyjęcie postanowiłam zrobić tort z pszczółkami
Nie mam
jeszcze niestety odpowiedniego wałka do lukru plastycznego, więc musiałam nakładać go partiami, ale jakoś się udało Nie jest idealnie, ale jak tylko skompletuje wszystkie potrzebne przybory do robienia tego typu tortów, myślę że efekt będzie lepszy.
Pracowite pszczółki
Przybory i materiały potrzebne do wykonania tortu:
- 2 okrągłe ciasta – jedno o średnicy 20 cm, drugie 15 cm
- ok. 1,35 kg lukru plastycznego
- barwniki spożywcze lub od razu lukier w
wybranych kolorach - 440 g kremu maślanego
- klej cukrowy
- duży, nieprzywierający wałek
- ostry nóż
- wykrawaczki
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 745 g mąki
- proszek do pieczenia
- 375 g masła lub margaryny
- 375 g cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Przesiej mąkę. Miękkie masło lub margarynę ubijaj z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta, puszysta masa. Do masy dodawaj po jednym jajku,
przy każdym dosypując łyżkę mąki i dobrze ubijaj (ja robiłam w mikserze). Dodaj odpowiedni aromat. Dorzuć resztę mąki i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do
formy, a następnie odwrotną stroną łyżki zrób spore zagłębienie na środku, aby nie wyrosła w tym miejscu górka. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez
około 1 godzinę większe ciasto, mniejsze ok. 50 minut. Tak, żeby patyczek podczas sprawdzania ciasta wychodził suchy.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę gdzie zostaw je do całkowitego
wystygnięcia. Ciasto można zrobić dużo wcześniej i przechowywać je aż do wykorzystania w szczelnym pojemniku.
Składniki na krem maślany, na ok.500g:
- 125g miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżka stołowa mleka
- 375g przesianego cukru pudru (ja znowu
dałam mniej, bo jak dla mnie zbyt słodko)
Włóż miękkie masło lub margarynę do miski. Dodaj mleko i aromaty (niżej podaję smaki). Przesiej do miski cukier puder. Dodawaj go po troszku ubijając za każdym razem do całkowitego połączenia się składników, aż krem osiągnie lekką, kremową konsystencję.
Smaki kremu maślanego:
Waniliowy
Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Cytrynowy
Zastąp mleko łyżką stołową świeżego soku
z cytryny
Czekoladowy
Zmieszaj 2 łyżki stołowe naturalnego
kakao rozrobionego z łyżką stołową mleka
Kawowy
Zmieszaj łyżkę stołową kawy rozpuszczalnej
z mlekiem
Przekrój większe ciasto na dwa. Obkrój krawędzie każdego z nich. zaokrąglając je. Jedna warstwa powinna być mniejsza od drugiej. Z mniejszym ciastem postępuj tak samo, a następnie przełóż wszystkie cztery warstwy kremem maślanym. Ja tym razem zrobiłam czekoladowy.
Układaj jedną warstwę na drugiej, zaczynając od największej – tak powstanie kształt ula. Tuż przy podstawie wykrój zagłębienie. aby utworzyć drzwi ula.
Rozprowadź warstwę kremu maślanego na powierzchni wszystkich ciast.
Zabarw 1 kg lukru na wybrany kolor (może być żółty, jasno brązowy… taki jaki chcesz). Z 30 g tego lukru uformuj kopułkę, aby wymodelować okrągły wierzchołek ula. Rozwałkuj 875 g zabarwionego przed chwilą lukru, pokryj nim całkowicie ciasto, wygładź kształty. Odetnij
nadmiar lukru.
Jeśli kolor lukru był żółty, uformuj z niego pszczółki. Część żółtych okrawków zabarw na czarno, cienko rozwałkuj i wytnij pasek, aby wykleić wejście do ula. Wytnij również malutkie paseczki zdobiące ciała pszczółek. Z białego lukru, lub tak jak ja, z płatków migdałowych zrób skrzydełka i przyklej je tuż za
pierwszym paseczkiem. Przyklej pszczółki na ulu.
Możesz samodzielnie z lukru zrobić kwiatuszki, lub przykleić gotowe.
Smacznego!
8 odpowiedzi na „Pracowite pszczółki”