Zachciało nam się któregoś dnia na podwieczorek placków z jabłkami. A, że miałam jeszcze banany, to i je dołożyliśmy. Zawsze ciasto na naleśniki robię na “oko” więc trudno mi napisać dokładne proporcje składników. W razie potrzeby trzeba czegoś po prostu dolać lub dosypać
Placki bananowo – jabłkowe
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 3-4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- woda gazowana (lub zwykła)
- trochę soli
- łyżeczka cukru
- trochę oleju
Ponadto:
- pokrojone jabłka
- pokrojone banany
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Powinno być gęściejsze niż na naleśniki więc w razie potrzeby dosyp mąkę. Dorzuć pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Nakładaj na patelnię placki jakiej sobie życzysz wielkości i smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Po usmażeniu można podawać z mieszanką owocową lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
takie placuszki toż to same pyszności
)
ale cudenka!palce lizac