Tak mi się spodobały pikantne krakersy, które zobaczyłam na blogu Mileny, że musiałam je zrobić. Jednego dnia, zrobiłam z połowy składników, ale następnym razem już nie popełniłam tego błędu i
upiekłam baaardzo dużo Za pierwszym razem odwiedziła mnie akurat koleżanka z synkiem. No i nasze dwulatki tak się dorwały do tych chrupiących smakołyków, że zjadły od razu połowę
A, że dwa dni później miałam więcej gości zrobiłam już dużo, dużo więcej. Gorąco polecam! Milenko, dziękuję za przepis
Pikantne krakersiki
Składniki:
- 410 g mąki
- 75 g zimnego masła
- 40 g startego sera
żółtego - łyżeczka soli
- 2 łyżki przyprawy do
pizzy (można dodać ulubione przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, papryka, papryka chili…) - ok 240 ml mleka
Do miski wrzuć mąkę, sól, przyprawy, ser i wszystko rozetrzyj palcami i połącz z masłem. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Stopniowo dolewaj mleko i zagniataj zwarte ciasto. Podziel je na 3-4 części.
Każdą z nich rozwałkuj cienko na stolnicy podsypanej mąką. Następnie pokrój nożem lub radełkiem na
paski nożem na małe trójkąty. Ponakłuwaj je widelcem. Połóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 180°C aż nabiorą złotego koloru.
Fajne, też mi się spodobały
Czekają w kolejce na zrobienie 
Super propozycja
Pyszne chrupaski
Przydałyby mi się takie do oglądania filmów wieczorami
Asiu, cieszę się OGROMNIE, że tak Wam posmakowały
takie słowa są niczym miód na me serducho 
można zapomnieć o niezdrowych chipsach do końca życia, po spróbowaniu ich
tu jest link:
Jeśli lubisz takie smaki i ciasteczka nie koniecznie na słodko to pozwól że polecę Ci pikantne ciasteczka serowe. Dla mnie to zdecydowany faworyt wśród tego typu wypieków
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/11/Pikantne-ciasteczka-serowe.html
Tastefully, koniecznie daj znać czy smakowały
Mary, dzięki. Polecam
judik1119, do tego są rewelacyjne!
Russkaya, oj dziękuję Ci
Chipsów nie znoszę, więc chętnie korzystam z takich Twoich propozycji. Są rewelacyjne i te serowe też na pewno zrobię 