Co roku lubię robić coś nowego. Tym razem będzie również inny piernik, a mianowicie z ciemnym piwem
Piernik z Guinnessem
Składniki:
- 160 ml ciemnego piwa Guinness
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu, dodałam jeszcze przyprawy do piernika
- 2 duże jajka
- 130 g cukru
- 160 ml melasy
- 180 ml oleju
Piwo Guinness zagotuj i zdejmij z palnika.
W średniej wielkości naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. Przesiej i odstaw.
W większej misce ubij całe jajka, cukier, melasę, olej do gładkości (robiłam to mikserem). Do większej miski wsyp suche składniki ze średniego naczynia, na zmianę z piwem, miksując, ale tylko do połączenia się składników.
Tortownicę 24 cm (lub inną formę) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto (będzie dość rzadkie, ale takie ma być).
Piecz w temperaturze 175 stopni przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Podawaj z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Smacznego!