W tym roku postanowiłam zrobić troszkę inny, przekładany piernik. Powidła mają smak śliwek, pomarańczy i cynamonu. Robi się go szybko, prosto, a jak doskonale smakuje… Ale o tym trzeba się przekonać osobiście
Piernik przełożony powidłami
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 150 g kuwertury czekoladowej
- 100 g miodu
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 laski cynamonu
- 20-25 g przyprawy do piernika
- 125 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- posypka dekoracyjna
Powidła do przełożenia:
- 410 g powideł śliwkowych (miałam jeszcze swojej roboty – pycha!)
- 150 g suszonych śliwek
- sok z 1 sparzonej pomarańczy
- otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
- 3 laski cynamonu
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki 30% UHT
- 1 łyżka miękkiego masła
W garnku na małym ogniu rozpuść masło, czekoladową i miód. Dodaj gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Całość mocno podgrzej, (do około 60-70 stopni), ale uważaj by nie zagotować. Następnie zestaw z ognia i studź do temperatury 30-35 stopni (ja robiłam to na “oko”, bo nie mam niestety termometru cukierniczego).
Usuń gwiazdki anyżu i laski cynamonu.
Jajka ubij z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito, a następnie połącz z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Delikatnie wymieszaj. Ja robiłam to ręcznie. Całość wlej do formy (40 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tym razem upiekłam dwa, w silikonowej, kwadratowej formie, żeby był większy i grubszy). Piecz w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wystudź.
Powidła
W garnku połącz wszystkie składniki i gotuj, mieszając na małym ogniu. Doprowadź do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmij laski cynamonu i zmiksuj jeszcze ciepłe. Wystudź powidła i przełóż nimi przekrojony na pół, piernik.
Polewa
Śmietankę zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę deserową. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodaj miękkie masło. Wtedy polewa na cieście nie straci swojego blasku. Całość starannie wymieszaj.
Polej piernik ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadź ją dokładnie z każdej strony. Udekoruj wg uznania.
Smacznego!