Miało nie być więcej pierniczków, ale „nigdy nie mów nigdy”
Bardzo lubię te pierniczki zwłaszcza, że są w nich również moje ulubione powidła śliwkowe. Uwielbiam je od dziecka Nie mogłam się doczekać kiedy Babcia będzie je robić. Stałam, patrzyłam i pomagałam w ich mieszaniu przez kilka dni. Teraz niestety od kilku lat Babcia nie jest w stanie ich robić, więc ja przejęłam pałeczkę
Szczerze mówiąc robiąc je pierwszy raz nie byłam pewna czy wyjdą takie same, ale się udało. Robię je co roku i tak jak moja ukochana Babcia przez kilka dni. Wtedy są idealne
Rozpisałam się o powidłach, a miało być o pierniczkach
W zeszłym roku kiedy mieliśmy dzień pieczenia pierniczków w naszej kuchni odbyła się „wielka wojna na mąkę”
Przyznam Wam się po cichu, że nie znoszę bałaganu, ale kiedy patrzyłam jak moje dzieci się śmieją, skaczą, ślizgają po podłodze pełnej mąki, są całe białe, to stwierdziłam, że takie wspomnienia, które
zostają po takich dniach do końca życia są warte sprzątania nawet przez pół dnia I w nas – rodzicach dzięki temu obudziło się głęboko ukryte dziecko
W tym roku takiej “wojny” nie udało nam się zrobić, ale również było wesoło. Robiliśmy, śpiewaliśmy świąteczne
piosenki, dzieci ozdabiały ciasteczka, a cały dom pachniał. Kocham taką atmosferę. Ze zdjęciami jednak kiepsko wyszło, ale wrzucę te co mam
Pierniczki z powidłami i bakaliami
Składniki:
- 1/3 kostki masła
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 ½ łyżki przypraw korzennych
- Mąka – w ilości takiej ile ciasto
przyjmie - Rodzynki, posiekane orzechy,
kandyzowane owoce – wg. upodobania
Roztop masło w rondelku i powoli dosyp cukru. Na małym ogniu doprowadź do połączenia składników, tak by masa miała jasnobrązowy kolor. Gdy zapach kremu zacznie roznosić się w całym domu to znak, że czas stopniowo dodawać mleko. Gotuj masę na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj miód, powidła, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Następnie wlej do miski dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, bakalie i stopniowo dosypuj mąki. Ciasto ma być miękkie, ale nie powinno się kleić do rąk. Kiedy wyrobisz ciasto, przełóż je na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj kształty i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Nasze pierniczki oczywiście jak co roku wycinane są i ozdabiane przez moje córeczki
Smacznego!


9 odpowiedzi na „Pierniczki z powidłami i bakaliami”