Dzisiaj piątek. Idealny dzień żeby rozpocząć pieczenie pierniczków jeśli jeszcze nikt tego nie zrobił
My co prawda upiekliśmy i ozdobiliśmy w niedzielę, ale dopiero
dzisiaj mam „chwilkę” by te „małe arcydzieła” moich córeczek wrzucić na bloga Mieliśmy piec je wspólnie z moją koleżanką i Jej synkiem w wieku mojej Majki, ale niestety do końca to nam nie wyszło z przyczyn nie zależnych od nas.
Chociaż udało się, że kilka pierniczków jest naszego małego przyjaciela Może za rok uda nam się spędzić razem cały ten dzień, a nie tylko „chwilkę”?
Jak co roku mam kilka wypróbowanych przepisów. Oczywiście nie robimy ze wszystkich, bo pierniczki by nas zasypały
mimo obdarowania wszystkich przyjaciół, więc tym razem zrobiliśmy dwa rodzaje.
Dzisiaj przepis na jedne z nich. Serdecznie zapraszam
Pierniczki z miodem i bakaliami
Składniki:
- 750 g mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 300 dag cukru
- 2 jajka
- 250 g miodu
- 125 g masła
Przyprawy:
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki goździków
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ buteleczki olejku cytrynowego
- Utarte migdały (w tym roku nie daliśmy)
- Utarte orzechy
- Można też dodać rodzynki
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj cukier i całe jajka, orzechy i migdały, masło rozpuść z miodem i zapachem. Dodaj do ciasta i zagnieć. Ciasto najlepiej zostaw na noc
w lodówce. Następnego dnia ponownie zagnieć, jeśli potrzeba dodaj mąki, rozwałkuj i wycinaj pierniczki.
Piecz ok.10 -15 minut w temperaturze 150 – 180 stopni.
Smacznego!

5 odpowiedzi na „Pierniczki z miodem i bakaliami”