Zostało mi trochę masy krówkowej, a że nie chciałam by się zmarnowała postanowiłam zrobić małe, francuskie słodycze, które są najczęściej podawane po posiłku lub jako jeden z elementów deseru. Nawet nie pamiętam skąd miałam pewien przepis, więc zrobiłam. Jednak… następnym razem go zmodyfikuję i ciasto zrobię zdecydowanie bardziej biszkoptowe, bo tym razem miałam wrażenie, że są to po prostu zapieczone, rozbełtane jajka
Chociaż smak ich był bardzo ciekawy.
Petits fours z masą krówkową i kolorową posypką
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- masa krówkowa
- kolorowa posypka (ale nie koniecznie)
Jajka ubijaj przez kilka minut. Następnie dodaj cukier i miksuj przez kolejną minutę. Na sam koniec dosyp przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 10-11 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Po wyjęciu, dopóki ciasto jest jeszcze ciepłe, przy pomocy pierścienia cukierniczego o średnicy 5 cm (lub szklanki, kieliszka) wykrawaj biszkopty.
Jedno petit four będzie składało się z trzech ciasteczek przełożonych masą krówkową. Masą krówkową polej również wierzch ciastka i posyp kolorową posypką.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Petits fours z masą krówkową i kolorową posypką”