Pascha

140420-075142Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. W południowej Rosji i na Ukrainie – tzw. chleb wielkanocny. Pod nazwą pascha (paska) spotyka się w niektórych rejonach Polski także inne wielkanocne, ludowe potrawy – rodzaj przyrządzanego w Wielkim Tygodniu wypieku, słodkiego aromatycznego chleba, lub też zbożowej polewki. Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy – na zimno i na gorąco. Paschę na zimno przyrządza się z twarogu ucieranego z dodatkami – śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. Paschę na gorąco przyrządza się z użyciem utartego wstępnie twarogu lub bez niego. W tym drugim przypadku używa się kwaśnego mleka lub mleka słodkiego, do którego dodaje się kwaśnej śmietany. W trakcie gotowania mleko się warzy (ścina). Szczegółowych przepisów jest tu wiele.

Warunkiem zrobienia dobrej paschy z twarogu na zimno czy na gorąco jest użycie twarogu absolutnie świeżego, nie przegrzanego podczas przyrządzania i jak najbardziej suchego – całkowicie odciśniętego z serwatki.

I ja  się w końcu podkusiłam o jej zrobienie Smile

 

Pascha wielkanocna

 Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy
  • 200 g masła
  • 6 żółtek jaj, ugotowanych na twardo
  • 200 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 200-250 g mieszanki bakalii, posiekanych
  • 100 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)
  • 100 g pistacji, obranych i posiekanych
  • 25 ml rumu
  • niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji)

 

Twaróg zmiel i jeżeli będzie bardzo suchy, dodaj do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany.

Ugotowane na twardo żółtka zmiksuj z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Całość połącz ze zmielonym twarogiem. Do masy dodaj pokrojone suszone morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki wymieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodaj do niej jeszcze trochę kwaśnej śmietany.

Masę przełóż do formy na paschę lub na sito wyłożone czystą ściereczką i odsącz. Następnie paschę wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki udekoruj ją suszonymi morelami i daktylami.

Smacznego!

 

 

 




Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serowe, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Pascha

  1. iza pisze:

    muszę też się skusić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Emotikonki

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette