Już za chwileczkę, już za momencik dzieci (chociaż nie tylko) zaczną się przebierać, robić dekoracje i chodzić od domu do domu śmiejąc się, bawiąc i zbierając słodycze. Może i u Was w domu zbierze się grupka rozbawionych dzieci i potrzebujecie sprawdzone i pyszne przepisy na straszne smakołyki? Jeśli tak to zapraszam
Paluchy wiedźmy
Składniki:
- 225 g masła, zimnego i posiekanego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekaj i zagnieć (można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto, uformuj palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną), a na końcu ciastka wciśnij migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze). My dodatkowo jeszcze zrobiliśmy szczęki
Przed samym pieczeniem włóż jeszcze ciastka na trochę do lodówki by się schłodziły. Dzięki temu nie stracą kształtu, nie rozleją się na blaszce.
Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmij i wystudź na kratce a później ozdób wedle uznania.
Smacznego!
Jedna odpowiedź na „Paluchy wiedźmy”