Przepis na to ciasto znalazłam w Kuchni Lidla tuż przed Halloween, stąd ta nazwa i takie dekoracje. Można je oczywiście zrobić każdego innego dnia i udekorować według uznania. Jest dosyć pracochłonne, ale było warto
Zaskoczył mnie również smak polewy z serkiem. Tak pozytywnie i już wiem, że będę ją robić również przy innych ciastach. Pycha!
Pajęczynka
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 20 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 110 g roztopionego masła
- 300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
- 100 g obranej i startej marchewki
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki UHT 30%
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
Dekoracja:
- 100 g czekolady deserowej
- 55 g miodu
- niewielka ilość białej i deserowej czekolady
Dynię obierz, wyjmij pestki, pokrój i wstaw do garnka z gorącą wodą. Gotuj około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Wystudź i zmiksuj.
Jajka z cukrem trzcinowym i wanilinowym ubij na puszystą pianę. Dodaj roztopione masło i zmiksuj. Dosyp przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, wymieszaj. Ciasto umieść w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem) lub 185 stopni (bez termoobiegu).
Odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.
Śmietankę zagotuj, osobno rozpuść białą czekoladę (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej). Czekoladę połącz ze śmietanką i stopniowo dodawaj serek homogenizowany.
Rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady (również można to zrobić w kuchence mikrofalowej). Podgrzej miód i dodaj do czekolady, wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na folię spożywczą i utwórz z niej prostokąt, który szczelnie zawiń w folię. Odłóż do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy uformuj w dłoniach pająki.
Wyrównaj górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylej polewę i delikatnie wygładź całość nożem.
Rozpuść białą i deserową czekoladę w osobnych miseczkach.
Z papieru do pieczenia przygotuj dwa rożki (jeden do czekolady białej, drugi do deserowej). Z czekolady deserowej za pomocą rożka utwórz pajęczynkę na cieście (pomoże ci w tym wykałaczka), a z czekolady białej – oczy pająka. Na ciasto nakładaj gotową dekorację – czekoladowego pająka.
Smacznego!