Pyszne, delikatne małe pączki nie tylko na tłusty czwartek. Polecam gorąco
Pączusie
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka rumu lub wódki
- sok z połowy cytryny
- 10 g suchych drożdży
Dodatkowo:
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oprócz oleju i wyrób. Pod koniec dolej olej. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ciasto będzie się lekko kleić, mimo to postaraj się nie dosypywać mąki.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 1,5h.
Po tym czasie ciasto wyjmij na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na grubość około 1 – 1,5 cm. Wykrajaj pączusie małą foremką o średnicy około 3 cm i odkładaj obok na oprószony blat. Tak przygotowane przykryj do drugiego wyrośnięcia na ok. 10 – 13 minut.
Po wyrośnięciu pączusie smaż do złotego koloru, w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni. Jeśli nie masz termometru, wrzuć nie duży kawałek chleba lub ciasta drożdżowego. Jeśli po wypłynięciu zarumieni się w przeciągu 45-60 sekundach znaczy, że temperatura jest idealna.
Jeszcze ciepłe, w całości polukruj. Możesz też posypać cukrem pudrem.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 – 5 łyżek gorącej wody
Cukier puder utrzyj z wodą do gładkości. Gęstość lukru reguluj przez dolanie wody lub dosypanie cukru. Powinien być w miarę rzadki, by łatwo można było obtoczyć w nim pączusie.
Smacznego!