Nie wiem jak to się stało, ale w zeszłym roku mimo, że piekłam na Wielkanoc babki, mazurki itp nie wrzuciłam żadnego przepisu na blog. Niestety znalazłam zdjęcia tylko jednego z moich wypieków, więc szybko nadrabiam i publikuję
Nie mam pojęcia co się stało z resztą?
Orzechowa baba w czekoladzie
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g mielonych orzechów laskowych i włoskich
- 150 g maki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- małe opakowanie cukru waniliowego
- aromat rumowy
- gorzka polewa czekoladowa
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny gęsty krem. Masło roztop i przestudź. Ubij z białek sztywną pianę.
Do masy z żółtek przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj orzechy oraz kilka kropel aromatu. Mieszając, powoli dolewaj stopione masło. Na koniec dodaj sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy i piecz ok. godzinę z temperaturze 175 stopni. Najlepiej sprawdzaj patyczkiem czy już gotowa.
Kiedy babka wystygnie polej polewą. Możesz ozdobić wg uznania.
Smacznego!
apetyczna babeczka
))