“Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – tak mówi jedno ze staropolskich przysłów
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka to w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Zatem moi drodzy dzisiaj proponuję nie tylko pączki, ale również pyszne oponki z białym serem. I tego dnia nie liczmy kalorii
Bawcie się dobrze
Oponki z białym serem
Składniki na ok.30 sztuk:
- 500 g białego sera
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 22%
- 3 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 szkl. mąki (kiedy będzie się nadal kleić, dosyp)
Wszystko dokładnie zagnieć razem na miękkie, ale nie klejące się ciasto. Rozwałkuj na 1 cm obficie podsypując mąką. Wycinaj oponki za pomocą np. szklanki i kieliszka. Wrzucaj na rozgrzany olej (pamiętaj o tej samej zasadzie jak podczas smażenia pączków). Smażąc przekładaj co chwila z jednej na drugą stronę. Wtedy masz pewność, że będą dosmażone. Kiedy przestygną posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Wspaniałe oponki
bardzo lubie te z z dodatkiem sera!
Pozdrawiam serdecznie ; )
musze kiedys zrobic takie tez
Ja też nie liczyłam kalorie, zrobiłam po raz pierwszy pączki wiedeński, które uwielbiam.
Twoje oponki pięknie wyglądają
Dziękuję