Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Cała nasza czwórka je uwielbia, więc robimy dosyć często. Mogą być jako deser, lub drugie danie. Na słodko lub wytrawnie. Jak tylko chcecie. Tym razem zrobiłam je z dwóch rodzajów mąki i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że wyszły pyszne. Zapraszam
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
Mąkę wymieszaj z jajkami, mlekiem, wodą, osól. (Ja jeszcze zawsze dodaję trochę oleju)Usmaż na beztłuszczowej patelni placki naleśnikowe.
Składniki na nadzienie:
- ½ kg twarożku naturalnego
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki rodzynek (jeśli nie lubicie, nie musicie dodawać)
Składniki na sos:
- 1 szklanki jogurtu
- ½ szklanki śmietany
- 1 szklanki truskawek
Przygotuj nadzienie twarożkowe: ubij na parze jajka z miodem i cukrem waniliowym. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Przekładaj nadzieniem naleśniki i obsmaż je z obu stron. Polej sosem truskawkowym (truskawki zmiksuj z jogurtem i śmietaną).
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Naleśniki z serem i sosem truskawkowym”