Mój Mąż dostał zaproszenie na spotkanie klasy z podstawówki u jednej z koleżanek. Na spotkanie w
“ogrodzie” zostały też zaproszone żony, mężowie i dzieci. A żeby nie iść z pustymi rękoma postanowiłam na szybko upiec muffinki. Kilka dni wcześniej oglądałam program “Na słodko” i bardzo spodobał mi się pewien przepis, który właśnie Wam proponuję. Muffinki są pyszne i jak zawsze szybkie do przygotowania. Znikały bardzo szybko, więc chyba nie tylko mnie smakowały
Muffinki z serkiem ricotta i brzoskwiniami
Składniki:
- 2½ szklanki mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 i 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- ½ szklanki kremowego sera ricotta
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1szklanka pokrojonej w kostkę obranej brzoskwini
- 2 obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie do przybrania
- cukier do posypania
Przesiej mąkę do miski, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Osobno zmieszaj brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj sypkie składniki i delikatnie wymieszaj. Dodaj brzoskwinię pokrojoną w kostkę i delikatnie połącz
z ciastem. Nakładaj ciasto do formy na muffinki. Każdą muffinkę można ozdobić 2 plasterkami brzoskwini i posypać cukrem. Piecz 30 – 40 min, aż muffinki
zbrązowieją lub do “suchego patyczka”.
Smacznego!
apetyczne muffinki
)) ja robiłam ostatnio ciasto z brzoskwiniami ale nie doczekalo się zdjęc
No i wiadomo! Takie muffinki wspaniałe nie mogły nie zrobić piorunującego wrażenia! Cudne są
Bardzo fajny przepis. Muffinki to wdzięczne ciacha, dają tyle możliowosci ;]
O, muffinki, to cos dla mnie! Te bardzo mi sie podobaja!
XXX