W naszym ogródku jeżyny obrodziły jak nigdy wcześniej. Do tego są słodkie, soczyste i duże. Idealne do jedzenia prosto z krzaka, ale również do ciast i deserów. Któregoś słonecznego dnia chciałam zrobić coś szybkiego i padło na muffinki
Muffinki z jeżynami
Składniki na ciasto:
- 50 g płatków kukurydzianych
- 250 g jeżyn
- 125 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Składniki na lukier:
- 250 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Ok. 40 g płatków pokrusz, a resztę odłóż do dekoracji. Owoce umyj i zostaw 12 sztuk do dekoracji.
Tłuszcz, oba cukry i sól utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj jajka i mleko.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie z masą jajeczną. Wymieszaj łyżką. Dodaj jeżyny, płatki kukurydziane i dalej mieszaj.
12 foremek na muffinki posmaruj tłuszczem, posyp mąką lub wyłóż papilotkami. Wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut.
Przygotuj lukier: cukier wymieszaj z sokiem z cytryny, w razie potrzeby doleć więcej soku tak, żeby uzyskać gładki, niezbyt lejący lukier. Polej nim muffinki, każdą posyp płatkami i udekoruj jeżyną.
Smacznego!
ale masz dobrze z jezynami u moich rodziców wszystkie wymarzły
Z jezynami muszą być pyszne!
Super wyglądają
Płatkami kukurydzianymi to ja chyba jeszcze nie “faszerowała” muffinków, dzięki za pomysł. A jeżynki w muffinach, to musi być pyszne:00