Ten przepis dostałam od znajomej. Niestety nie miałam tym razem orzechów laskowych, więc dodałam włoskich. I zamiast fig – morele. Sczerze mówiąc coś mi w nich brakowało i kiedy córcia wróciła z zerówki upomniała się o bitą śmietanę. Okazało się, że z nią są dużo lepsze
Chociaż nadal naszymi ulubionymi są czekoladowe i z bananami
Muffinki czekoladowe z orzechami
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki masła
Dodatkowo:
- 10 suszonych fig posiekanych
- 100g posiekanych orzechów laskowych
- 100g gorzkiej czekolady połamanej
Przesiej mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połącz jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodaj do suchych składników i mieszaj. Dodaj figi, orzechy i czekoladę, wymieszaj. Niezbyt dokładnie – bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełóż łyżeczką do formy. Piecz w 200 st. przez 15 do 20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Pyszne te muffinki

Nie jestem wielbicielką bitej śmietany,więc jadlabym takie jak na zdjeciu
Pozdrawiam.
Wyglądają cudownie te muffinki
pięknie wyglądają…
uwielbiam wszystko co z czekoladą… przepysznie wyglądają te muffiny
Ja dziś robiłam muffiny z czekolada, bardzo podobnie wyglądają
Smaczniutkie 
to chyba cos dla mnie…..