Ten przepis dostałam od znajomej. Niestety nie miałam tym razem orzechów laskowych, więc dodałam włoskich. I zamiast fig – morele. Sczerze mówiąc coś mi w nich brakowało i kiedy córcia wróciła z zerówki upomniała się o bitą śmietanę. Okazało się, że z nią są dużo lepsze
Chociaż nadal naszymi ulubionymi są czekoladowe i z bananami
Muffinki czekoladowe z orzechami
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki masła
Dodatkowo:
- 10 suszonych fig posiekanych
- 100g posiekanych orzechów laskowych
- 100g gorzkiej czekolady połamanej
Przesiej mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połącz jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodaj do suchych składników i mieszaj. Dodaj figi, orzechy i czekoladę, wymieszaj. Niezbyt dokładnie – bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełóż łyżeczką do formy. Piecz w 200 st. przez 15 do 20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Muffinki z czekoladą i orzechami”