W tym roku podobnie jak w poprzednich latach nasza biała porzeczka pięknie owocuje. Gałązki aż się uginają od owoców. Można je jeść prosto z krzaczka, ale równie dobrze smakują na przykład w muffinkach
Muffinki z białą porzeczką
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 150 ml mleka
- białe porzeczki
Składniki na kruszonkę, którą zawsze robię na oko
- 100 g mąki
- 20 g masła
- 3 łyżeczki brązowego cukru
Wszystkie składniki na kruszonkę połącz palcami
W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej i dokładnie wymieszaj (Można mikserem). Kiedy to zrobisz wlej do suchych. Lekko wymieszaj, tylko do połączenia się składników, najlepiej drewnianą łopatką.
Dodaj umyte porzeczki i wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami, wypełnij ciastem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!