” Lato, lato mieszka w drzewach,
Lato, lato, w ptakach śpiewa,
W słońcu każe okryć twarz,
Lato, lato jak się masz.”
Co może być lepszego na powitanie ukochanego lata niż szybkie, smaczne i rozpływające się w ustach muffinki z truskawkami i chrupiącą kruszonką?
Muffinki truskawkowe z kruszonką
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 150 ml mleka
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Składniki na kruszonkę (trudno mi podawać dokładnie proporcje, bo zawsze robię na oko ):
- 100 g mąki
- 20 g masła
- 3 łyżeczki brązowego cukru
Wszystkie składniki na kruszonkę połącz palcami
W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej i dokładnie wymieszaj (Można mikserem). Kiedy to zrobisz wlej do suchych. Lekko wymieszaj, tylko do połączenia się składników, najlepiej drewnianą łopatką.
Dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami, wypełnij ciastem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Wszędzie piszą by podawać wystudzone, ale kto by na to czekał Oczywiście nie zjadamy takich od razu z piekarnika, ale są zdecydowanie ciepłe i najlepsze!
Smacznego!
Jedna odpowiedź na „Muffinki truskawkowe z kruszonką”