Dzisiaj Dzień Muffina, więc w ciągu dnia w naszym domu roznosił się zapach babeczek
Rano oglądałam DDTVN gdzie robili między innymi właśnie te muffinki. A, że miałam w lodówce marchewki od razu upiekłam
Gorąco polecam. Zamiast ciasta marchewkowego
Muffinki marchewkowe
Składniki:
- 2 szklanki tartej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- płaska łyżeczki soli
- łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- aromat waniliowy
Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy, 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy (dzisiaj robiłam bez lukru)
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej – wrzuć jajko, dodaj olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszaj mokre składniki i przelej je do miski z suchymi i delikatnie połącz.
Formę do muffinek powykładaj papierowymi papilotkami, wyłoż do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min. Przygotuj lukier: cukier wymieszaj dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Po upieczeniu muffinki przestudź i polukruj.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Muffinki marchewkowe”