Po wypiekach bezowych
zostało mi trochę serka mascarpone, więc zrobiłam z nim na szybko pyszne i delikatne muffinki
Muffinki kakaowe z serkiem mascarpone
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao dobrej jakości
- 175 g cukru
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na nadzienie:
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 białko
Serek mascarpone wymieszaj z cukrem, mąką i białkiem jajka. Włóż do zamrażarki na około 30 minut
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki przygotowane na ciasto, w drugim mokre. Wlej mokre do suchych i wymieszaj szybko, tak by się składniki połączyły.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami, wlej do nich ciasto do połowy, nałóż do nich łyżeczkę serka i przykryj resztą ciasta. Piecz około 20 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!
takie połaczenie jest znakomite