Zaczęłyśmy dzisiaj ze starszą córcią, która ma już wolne od szkoły piec ciasta. Na pierwszy rzut poszły mazurki. Tym razem kajmakowe, dekorowane oczywiście przez moją pierworodną
A, że zrobiłam troszkę więcej ciasta niż zamierzałam, to wyszły jeszcze małe ciasteczka w kształcie kaczuszek i królików w jajeczkach. Zresztą, co ja się będę rozpisywać. Zobaczcie sami
Przepis na ciasto pochodzi z “Przyjaciółki“.
Mazurek kajmakowy
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki krupczatki
- 150 g mąki poznańskiej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka (z jajek wcześniej ugotowanych na twardo)
Ponadto do dekoracji:
- rodzynki
- suszona żurawina
- płatki migdałowe
- pisaki do pisania
- kolorowa posypka
- listki wycięte z ciasta na mazurki
- gotowe ozdoby wielkanocne
Mąki przesiej na stolnicę, dodaj kawałki masła, cukier i przetarte przez sitko żółtka. Składniki posiekaj nożem i szybko zagnieć ciasto.
Gotowe wsadź do lodówki zawinięte w folię na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj na wybrany kształt (u nas były dwa jajka) i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) ok. 15 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor.
Składniki na kajmak:
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru skarmelizowanego na patelni *
Mleko z cukrem gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło. W trakcie gotowanie dodawaj skarmelizowany cukier cały czas mieszając. (Nie przejmuj się jak cukier który dorzucisz “zbije się”. Mieszając trzepaczką szybko się rozpuści.) Pod koniec gotowania dorzuć masło dalej mieszając.
Jeszcze gorącym kajmakiem posmaruj ciasto i udekoruj wg. uznania.
Z ciasta które jeszcze zostało moja córcia powycinała kształty zajączków i kurczaków, po czym je udekorowała używając naszego kajmaku, nutelli i musu limonkowego
* cukier wsyp na gorąco patelnię i cały czas mieszaj aż zacznie się rozpuszczać.
Smacznego!
Pyszność nad pysznościami. Ciasto pierwsza klasa. Mniam
pyszny jest taki mazurek