Czas na jeden z moich ulubionych mazurków. Nie dość, że czekoladowy, to tak naprawdę szybko się go robi. Polecam
MAZUREK CZEKOLADOWY
Składniki: (na kwadratową blaszkę 20 cm. Ja robiłam w tortownicy)
- 200 g mąki
- Szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 żółtka
Nadzienie:
- Słoiczek dżemu morelowego
- 200 g czekolady
- Niepełna szklanka kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Owiń je folią i wsadź do lodówki na przynajmniej godzinę.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy tworząc dookoła mankiet wysokości ok. 1,5/2 cm. Wstaw ponownie do lodówki. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Na schłodzone ciasto wyłóż papier do pieczenia i wsyp suchą fasolę lub ryż. Podpiecz ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz dalej przez 15-20 min.
W rondelku zagotuj śmietanę i wanilię. Połamaną na kawałki czekoladę wrzuć do miski i zalej gorącą śmietaną. Delikatnie i dokładnie wymieszaj żeby uzyskać gładką i lśniąca masę.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj dżem i wylej masę czekoladową. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Ozdób wedle uznania.
Smacznego!
śliczny!!!
i z czekoladą to musi byc pyszny
Śliczny Twój mazurek. Dziękuję Ci za życzenia i Tobie również życzę wesołych i spokojnych Świąt
Oj tak, jest pyszny. Mogę spokojnie polecić
Wygląda urocz
Ja równiez życze Ci wszystkiego najlepszego w te Święta


Pozdrawiam ciepł
Aldona
Musi być bardzo pyszny!
Wygląda pięknie taki przystrojony

Zdrowych i Wesołych Świąt!!
Pozdrawiam
Judyta
Dziękuję dziewczynki
Mogę go z czystym sumieniem polecić. Udanych Świąt!