Tym razem mazurek mocno czekoladowy bez mąki i gotowanych żółtek. Przyznaję, że jest przy nim więcej roboty niż przy tych na szybko z poprzedniego przepisu, ale dla mnie idealny w smaku. Tym bardziej, że czekoladę kocham i nie potrafię się bez niej obejść
Mazurek czekoladowy bez mąki
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Składniki na ganasz czekoladowy:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) – jeśli nie chcesz dodawać, nie musisz
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
- bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)
W garnku rozpuść masło, następnie wrzuć kawałki czekolady i całość podgrzej do momentu aż się rozpuści.
Białka ubij na sztywną pianę (żółtka zostaw na później) i stopniowo dodawaj cukier. Do ubitej piany dorzuć żółtka, dokładnie wymieszaj oraz powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmaruj masę.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut, następnie ciasto odstaw do wystygnięcia.
Kiedy będzie zimne delikatnie wyjmij z blachy i ułóż na desce.
Przygotuj ganasz:
Śmietankę zagotuj z miodem. Wrzuć do niej pokruszoną czekoladę. Po chwili zacznij mieszać aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodawaj miękkie masło. Możesz dolać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelej do miseczki, odstaw do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Ja na kilka minut wstawiłam do lodówki (oczywiście nie gorące ) i po wyjęciu było idealne do smarowania.
Upieczone ciasto podziel na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykryj kolejną częścią ciasta i delikatnie posmaruj ją ganaszem czekoladowym, ułóż kolejną część ciasta, posmaruj ponownie ganaszem i przykryj ostatnią częścią.
Mazurek wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu możesz zostawić do dekoracji, resztę podgrzej w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz wymieszaj.
Schłodzone ciasto oblej podgrzanym ganaszem. Następnie udekoruj pozostawionym ganaszem czekoladowym, przełożonym do rękawa cukierniczego. Ja tym razem tego nie zrobiłam
Na mazurku ułóż dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji, migdałów lub innych ozdób jakie kojarzą Ci się z Wielkanocą lub wiosną
Smacznego!
Bardzo interesujący ten mazurek
Pozdrawiam, życząc pogodnych, radosnych i zdrowych Świąt 
Dziękuję
i znów sliczny mazurek u Ciebie