Kolejny przepis ze strony smakowity chleb na słodkie bułeczki. Chyba nawet lepsze niż te poprzednie. Przynajmniej moim dzieciom one posmakowały dużo bardziej
Maślane bałwanki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 6 g suszonych drożdży instant
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g masła
- 260 ml letniej wody lub mleka
Składniki na wierzch:
- białko jajka
- suszona żurawina (akurat nie miałam więc zrobiłam z posypki kolorowej)
- marchewka (u mnie migdały)
Mąkę wsyp do misy miksera, dodaj cukier, sól i drożdże.
W rondlu roztop masło, następnie krótko wystudź.
Wlej do suchych składników letnią wodę/mleko na przemian z topionym masłem. Wyrabiaj mikserem lub ręcznie przez 5 minut.
Elastyczne ciasto zostaw w misie pod przykryciem.
Po godzinie podziel ciasto na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 3. Uformuj kuleczki (podobnej wielkości lub każdą z nich trochę mniejszą od poprzedniej). Z ulepionych kulek ulep bałwanki.
Tak uformowane bałwanki połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i zostaw ponownie w ciepłym miejscu na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki udekoruj żurawiną, rodzynkami, lub tym czym chcesz robiąc guziczki i oczy oraz marchewką robiąc nos.
Wierzch posmaruj białkiem.
Bułeczki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach.
Rumiane bałwanki wystudź na kuchennej kratce.
Smacznego!