Tym razem nie przepis na deser czy ciacho, ale na nalewkę. Robię ją już po raz kolejny i mogę z czystym sumieniem polecić
Oczywiście najlepsza jest jak postoi przez kilka miesięcy, a nawet lata. Tylko kto by tyle czekał?
Malinówka
Składniki:
- 1 kg dojrzałych malin
- 1 l spirytusu
- 250 g cukru
Maliny szybko przepłucz i osącz na sicie. Włóż do gąsiora i zalej litrem spirytusu. Szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce na miesiąc.
Po miesiącu zlej nalewkę, przefiltruj przez bibułę.
Wsyp do rondla cukier, zalej litrem wody i gotuj aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop.
Przefiltrowaną nalewkę połącz z syropem cukrowym, przelej do butelek (ja jeszcze raz filtruję) i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej tydzień.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Malinówka”