Tak jak wspominałam dzisiaj wrzucam przepis na makowiec, ale tym razem z gotową masą makową. Przepis na ciasto znalazłam na blogu moje wypieki. Polecam serdecznie. Ciasto wyszło bardzo smaczne.
Makowiec tradycyjny
Składniki na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu)
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody, ewentualnie soku z cytryny
Rozetrzyj na gładką masę.
Drożdże rozpuść z cukrem oraz letnim mlekiem i odstaw na około 15 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 3 części, rozwałkuj prostokątne placki, nałóż masę makową, zwiń w tubę i końce makowców podłóż pod spód. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
Upieczone ciasto możesz polać lukrem i posypać makiem.
Smacznego!
Asiu tez od paru lat korzystam z tego przepisu…rewelacyjny makowiec wychodzi
Zgadzam się
I chyba innych przepisów już nie będę szukać 