Tym razem postanowiłam zrobić makowiec w nie co innej niż tradycyjnej wersji. W Lawendowym Domu znalazłam cudowny pomysł, który od razu wcieliłam w życie. Zresztą zobaczcie sami
Makowiec gwiazdka
Składniki na ciasto do tortownica o średnicy 30 cm:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 torebka suchych drożdży
- 100 g cukru
- 4 łyżki masła
- jajko
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- gotowa masa makowa
- jajko do posmarowania wierzchu
- cukier puder
Jajko i żółtka utrzyj z cukrem do białości. Masło roztop.
Do utartych jajek dodaj lekko przestudzone masło, mąkę z drożdżami i letnie mleko.
Wyrób elastyczne ciasto i odstaw je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj tortownicę. Rozłóż ją na części. Dno i boki oddzielnie posmaruj masłem i wyklej papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Rozwałkuj pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Połóż placek na dnie i rozsmaruj na nim część nadzienia. Postąp tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układaj na poprzednim i przekładaj makiem. Wyrównaj brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.
Na środku postaw szklankę. Natnij ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podziel je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.
Teraz zawijaj. Weź dwa kawałki i wywiń na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.
Postąp tak z pozostałymi parami.
Nałóż ostrożnie boki tortownicy, posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika na niską półkę. Piecz ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryj wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, przełóż na kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec posyp cukrem pudrem.
Smacznego!