Troszkę się u nas w ostatnich dniach działo. Ubiegły tydzień był intensywny pełen niespodzianek, ważnych decyzji… W weekend postanowiliśmy się w końcu trochę zrelaksować i spędzić spokojną niedzielę z przyjaciółmi. Ale, żeby za długo nie stać przy kuchni oprócz szybkiego obiadu zrobiłam bardzo szybkie ciasto. Robiłam już podobne, ale nigdy z owocami. Tym razem postanowiłam to zmienić. Tym bardziej, że w naszym ogródku jeszcze troszkę owocków zostało
Lekkie, dwu kolorowe ciasto z owocami
Składniki:
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- około 600 g owoców (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka kakao
- cukier puder do posypania ciasta
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku ubijając dobrze po każdym dodaniu. Nie przerywając ubijania wlej powoli olej. Dodaj wanilię i dobrze wymieszaj.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, dodawaj do ubitych jajek.
Po dokładnym wymieszaniu podziel je na dwie części i do jednej dosyp przesiane kakao. Dobrze wymieszaj.
Ciasto jasne przelej do tortownicy lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Na jasne ciasto wyłóż ciemne i wyrównaj. Nie musi być idealnie
Posyp owocami. U mnie były to borówki, jeżyny i kilka znalezionych jeszcze na krzaczku malin
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Wyjmij, wystudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
super ciasto i śliczny masz klosz
Dzięki