Kolejna propozycja pysznych rogalików z Knedelkowa
I nie tylko dla uroczej gąski, która jedząc je rozmyślała o swojej przyszłości
Rogaliki robi się szybciutko i są kruche z pysznymi orzechami. Gwarantuję, że nie tylko dzieci się nimi zajadały biegając po ogródku. Polecam!
Księżycowe rogaliki
Składniki na ok.50 sztuk:
- 2 kubki mąki
- nie cały kubek cukru
- kostka masła
- 4 żółtka
- kubek zmielonych orzechów
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je tak długo, aż jego kawałki uzyskają wielkość ziarenka zielonego groszku i będą oblepione mąką (można ciasto zagniatać również w malakserze). Dodaj żółtka, orzechy i cukier. Szybko zagnieć z tych składników ciasto i uformuj kulę. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę. Podziel je na małe kawałki. Uformuj z każdego z nich wałeczek, a następnie ukształtuj rogalik.
Gotowe rogaliki ułóż na blaszce i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po wystygnięciu możesz je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Księżycowe rogaliki”