Na wspomniany już w poprzednim wpisie sobotni podwieczorek, zrobiłam również i to ciasto. Wyszło pyszne, kruche i bardzo owocowe
Troszkę inna szarlotka jaką zazwyczaj robię
Kruchy placek z zielonymi jabłkami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2/3 kostki zimnego pokrojonego masła
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
Składniki na nadzienie z jabłek:
- 4 duże zielone jabłka (ja dałam 6)
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 kawałki kory cynamonowej (można dać w proszku)
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 jajko zmieszane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania ciasta
Zmieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i wyrabiaj rękami lub w malakserze, aż masa uzyska luźną, grudkowatą konsystencję.
W mniejszej misce zmieszaj jajko z 3 łyżkami mleka, dodaj do ciasta i wyrabiaj na gładką masę. Uformuj dysk z ciasta, zawiń je w plastikową folię i włóż na 30 – 60 minut do lodówki. Później będzie trzeba oderwać z niego 2/3 ciasta, więc można to zrobić od razu i włożyć do lodówki już podzielone.
Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w plastry (nożem albo za pomocą szatkownicy). Gotuj jabłka na małym ogniu z 1 szklanką cukru i cynamonem przez ok.10 min. Odsącz, ostudź do temperatury pokojowej. W misce wymieszaj drugą szklanką cukru, startą skórką pomarańczową, goździki i gałkę muszkatołową. Obsyp mieszanką wystudzone jabłka bardzo dokładnie.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Posyp stolnicę lub blat małą ilością mąki i rozwałkuj 2/3 ciasta na okrągły placek o grubości ok. 0,6 cm. Ostrożnie wyłóż ciastem tortownicę o średnicy 20 cm tak, żeby ciasto wystawało poza krawędzie formy. Wypełnij tortownicę plastrami jabłek, wypełniając wszystkie puste przestrzenie. Za pomocą pędzla posmaruj brzegi ciasta jajkiem z wodą.
Rozwałkuj pozostałe ciasto tak, żeby przykryło jabłka, dociśnij brzegi górnej warstwy ciasta do dolnej i przytnij nadmiar. Ostrym nożem delikatnie natnij powierzchnię ciasta, tworząc wentylatory i za pomocą pędzla posmaruj ją jajkiem z wodą.
Piecz ok. 55 minut, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe. Nie otwierając formy ostudź ciasto do temperatury pokojowej.
Smacznego!
Taki placek mogłabym jeść codziennie!
Pyszności.
Mniam, bardzo fajne ciasto
świetny placek
Musiał smakować super z taką ilością jabłek!!
Dziękuję. Jeśli ktoś lubi jabłka, to jest to ciacho dla Niego
Ja uwielbiam i muszę przyznać, że będzie gościło u mnie bardzo często 