Szybkie i bardzo smaczne kruche ciasteczka do kawy lub na przyjęcie urodzinowe dla dziecka. Tym razem właśnie dlatego je robiłam. Moja nastolatka zaprosiła kilkoro przyjaciół i między innymi podaliśmy te małe cuda
Kruche, maślane ciasteczka ze szprycy
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 180g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pół szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
Mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao, a drugą zostaw tak jak jest. Z ciasta uformuj wałek i przełóż do szprycy . Wyciskaj ciasteczka z wybraną końcówką i układaj na blaszce (niczym jej nie wykładaj, nie musisz też smarować). Ciastka piecz w temperaturze 195 stopni około 10-12 minut. Po wystudzeniu dobrze odchodzą od blachy.
Smacznego!
Jedna odpowiedź na „Kruche, maślane ciasteczka ze szprycy”