Dzisiaj na podwieczorek zachciało mi się czegoś kruchego, szybkiego, cytrynowego i smacznego
Na szybko, jeszcze zanim moje córeczki wróciły ze szkoły i przedszkola wyciągnęłam stare przepisy i wzięłam się za “robotę”. Chociaż o robocie to raczej trudno tu mówić, bo nawet nie zauważyłam kiedy zaczęło pachnieć w całym mieszkaniu i trzeba było wyłączyć piekarnik
Kruche cytrynowe ciasteczka
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 100 g masła
- 340 g mąki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 120g cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny (my nie lubimy więc nie daję)
- szczypta proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
W misce utrzyj masło z cukrem i startą skórką cytrynową na gładką masę. Cały czas ucierając, dodaj jajka i sok z cytryny.
W oddzielnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz z masą cytrynową. Wyrób ciasto (jeżeli jest za suche, możesz dodać kilka kropel mleka). Z ciasta uformuj małe cienkie krążki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż starannie ciasteczka. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Można je przechowywać w pudełku przez kilka dni jeśli oczywiście się uda
Smacznego!
porywam kilka sztuk!
uwielbiam cytrynowe wypieki
))
Świetne te ciasteczka!
Ślicznie wyglądają
Porywajcie, smacznego
Bardzo Wam dziękuję 