Młodszej córeczki przyjęcie urodzinowe zbliżało się wielkimi krokami
Czas było zacząć pieczenie. Zwłaszcza tego, co można było zrobić wcześniej. I tym sposobem dwa dni przed sobotą wzięłam się z córeczkami za kruche ciasteczka. Na pierwszy “rzut” poszły te z cynamonem
Kruche cynamonowe kółeczka
Składniki na ok. 140 sztuk o średnicy 5-6 cm:
- 250 g masła
- 1-4 łyżki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
Do posmarowania:
- roztopione masło
- cukier cynamonowy (lub 4 łyżki cukru wymieszane z łyżką mielonego cynamonu)
Wszystkie składniki szybko zagnieć na gładkie kruche ciasto i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. (A, że my lubimy cynamon, dorzuciłam go jeszcze do ciasta).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka górna i dolna). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrajaj z niego okrągłe ciasteczka. Środki wykrój mniejszą foremką tak, by powstały kółeczka.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Posmaruj je odrobiną rozpuszczonego masła i posyp cukrem cynamonowym. Piecz w piekarniku przez 15 minut.
Smacznego!
Przydałby mi się teraz kilka do podgryzania przy książce
i ja bym chetnie sie poczestowala do kawy
Bardzo proszę