W jedną z sobót pojechaliśmy w odwiedziny do mojego Brata. A, że akurat naszło mnie na ciasta ze śliwkami zrobiłam dwa żeby zabrać i zostawić jeszcze u nas chociaż kawałeczek na niedzielę
Dzisiaj proponuję pierwszy z przepisów. Z tym, że zrobiłam z połowy składników na małą tortownicę.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ szklanki cukru kryształu
- ½ kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1 kg śliwek
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Białka zostaw, bo będą nam potrzebne. Żółtka dodaj do wymieszanych suchych składników. Dorzuć zimną margarynę, którą możesz też zetrzeć na grubej tarce. Posiekaj wszystko nożem i zagnieć. Włóż powstałą kulę do lodówki, najlepiej zamrażalnika, żeby się schłodziła.
Piana:
- 2 białka
- ½ szklanki cukru kryształu
- szczypta proszku do pieczenia
- ½ czubatej łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnej margaryny
- 50 g cukru kryształu lub brązowego (ja akurat ten dodaję)
- trochę kakao (jeśli chcesz zrobić ciemną, tak jak tym razem ja)
Składniki wymieszaj razem w misce, posiekaj, rozetrzyj palcami tak by powstała kruszonka.
Zetrzyj ulepioną kulę ciasta na grubej tarce do formy (ok. 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Przyznaję szczerze, że tym razem byłam bardzo niecierpliwa i nie chciało mi się czekać aż ciasto sie schłodzi w lodówce. Zamiast trzeć na tarce, po prostu wyłożyłam je na płasko ) Na starte ciasto ułóż umyte śliwki, przekrojone na pół, bez pestek, rozcięciem do góry. Na owoce wyłóż ubitą pianę z białek, a na pianę kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do około 190°C na około 50 – 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu możesz ozdobić cukrem pudrem.
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką”